Powiększ zdjęcie |
Choya Sake 0,75 L |
|
49.00 zł
| |
|
Trunek ten ma ciekawa historię od 1000 lat produkowane jest właśnie z ryżu z regionu Nara w zachodniej Japonii. Poddawane jest powolnej fermentacji w specjalnych „Koji”-ach. Do produkcji dodawana jest odrobina czystej wody mineralnej, również z regionu Nara. Sake sprzedawana jest jako młoda, rzadko jako starsze starzone wino w beczkach z resztą młoda najlepiej smakuje. Choya Sake jest winem, ale wyjątkowym, bo stworzonym na bazie ryżu. Delikatnie słodkie, bezbarwne o niespotykanym i nieporównywalnym do niczego innego smakiem. Można powiedzieć, że ma lekko słomkowy kolor. W tradycyjny sposób podaje się je na ciepło, podgrzane w specjalnych porcelanowych naczynkach zwanych sakazuki. Polecana jest również jako dodatek do drinków, rzadko spotykane, ale czasami praktykowane. |
||
|
||
|
||
|
||