Produkowane z ręcznie zbieranych winogron, dojrzewa przez 18-24 miesięcy w małych, dębowych beczkach. Głęboki, rubinowy kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty owocowo-korzenne, z przewagą wiśni i owoców leśnych.
Wino długie, harmonijne, aksamitne, może leżakować przez kilka lat.
ZENATO Veneto to trzeci region winaisrki we Włoszech, znany przede wszystkim z czerwonych win Valpolicella i Bardolino oraz wyśmienitych białych Soave. Winnice Zenato usytuowane są w San Benedetto di Lugana, w pobliżu jeziora Garda, w prowincji Werona. Winorośl uprawiano na tych terenach już w czasach rzymskich, a dziś wina z tego regionu należa do najpopularniejszych i najchętniej kupowanych win włoskich. Utworzona w latach 60-tych Azienda Vitvinicola Zenato to firma rodzinna, a dla jej dyrektora i założyciela, Sergio Zenato, produkcja wina jest prawdziwą pasją, którą zaszczepił również swoim dzieciom: Nadii i Alberto.
Nowoczesna technologia nie zniszczyła tu dawnej, winiarskiej kultury, tak pieczołowicie pielęgnowanej przez zamieszkujących niegdyś te tereny benedyktyńskich mnichów. Dlatego nikogo nie dziwi przywiązanie do tradycji oraz wyjątkowa dbałość, o jakość produktów i wizerunek firmy. Do rodziny Zenato należy również Azienda Agricola Santa Cristina i 40 hektarów winnic w samym sercu San Benedetto di Lugana. Na gliniastych glebach i w specyficznym mikroklimacie, krzewy winorośli dają wyśmienite owoce, a pasja, połączona z doświadczeniem i nowoczesną technologią, przynosi znakomite rezultaty. W latach 70-tych firma zaczęła eksportować swoje produkty do innych krajów Europy, a w latach 80-tych również do USA. W chwili obecnej te doskonałe wina obecne są w prestiżowych restauracjach na całym świecie, od Japonii po Brazylię. Pomimo stosunkowo krótkiej obecności na światowych rynkach, wina z Zenato uznawane są za jedne z najlepszych nie tylko w regionie Veneto ale również we Włoszech, o czym świadczyć mogą liczne nagrody zdobywane na najbardziej prestiżowych konkursach winiarskich. |